Allergisch voor huisstofmijt? Zo kies jij het juiste vloerkleed

Allergisch voor huisstofmijt? Zo kies jij het juiste vloerkleed

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, kan het kiezen van het juiste vloerkleed een uitdaging zijn. Huisstofmijten zijn microscopische wezentjes die zich gedijen in warme, vochtige omgevingen en leven in tapijten, kussens, matrassen en gestoffeerde meubels. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, kan dat leiden tot symptomen zoals niezen, jeukende ogen en benauwdheid. We snappen dat dit heftig kan klinken, maar het betekent niet dat je geen vloerkleed kunt hebben als je allergisch bent voor huisstofmijt. Er zijn tal van opties beschikbaar die hypoallergeen zijn en het risico op huisstofmijt verminderen. Hier vertellen we je in deze blog graag meer over!

 

Welk tapijt moet ik kiezen met een stofmijt allergie?

Wat veel mensen denken is, dat een vloerkleed, een stofmijt allergie alleen maar verergert. Een logische gedachte maar niets is minder waar. Een vloerkleed kan stofmijt aantrekken maar dit maakt het juist gemakkelijk om het in één keer met de stofzuiger op te zuigen. Zo voorkom je dat het zich verspreidt door de rest van de ruimte. Er zijn wel bepaalde vloerkleden die een voordeel hebben als het gaat om stofmijt. Hier vertellen we je meer over in de volgende alinea’s.

 

Is een synthetische vloerkleed geschikt met een stofmijt allergie?

Vloerkleden gemaakt van synthetische vezels zoals nylon, polyester en polypropyleen zijn minder vatbaar voor huisstofmijt omdat synthetische vezels doorgaans gladder zijn en ze hebben vaak een dichte structuur, waardoor ze minder snel stof en vuil vasthouden. Daarnaast zijn synthetische vloerkleden vaak gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Een synthetisch vloerkleed is daarom geschikt voor mensen met een stofmijt allergie.

 

Is een wollen vloerkleed geschikt met een stofmijt allergie?

In tegenstelling van wat veel mensen denken, kan een wollen vloerkleed zeker geschikt zijn voor mensen met een stofmijt allergie omdat wol van nature hypoallergeen is. Wol heeft een natuurlijke weerstand tegen huisstofmijt, schimmels en bacteriën, die vaak de oorzaak zijn van allergische reacties. Wol is ook van nature vuilafstotend en heeft een zelfreinigende werking, waardoor het minder snel stof en vuil vasthoudt dan andere materialen. Daarnaast heeft wol uitstekende vochtregulerende eigenschappen, waardoor het niet snel vochtig wordt en schimmelvorming voorkomt.

 

Is een jute of sisal vloerkleed geschikt met een stofmijt allergie?

Net als wollen vloerkleden zijn vloerkleden van jute en sisal ook gemaakt van natuurlijke materialen waardoor ze van nature hypoallergeen zijn. Hierdoor kunnen ook deze vloerkleden een goede keuze zijn voor mensen met huisstofmijtallergie. Daarnaast heeft jute en sisal een poreuze structuur waardoor stof en vuil er niet gemakkelijk aan blijven kleven. Dit maakt ze ook gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden.

Wollen vloerkleed Vik licht grijs 

 

Vloerkleden met lage poolhoogte geschikt voor mensen met een stofmijt allergie

Vloerkleden met een lage poolhoogte hebben minder ruimte voor huisstofmijten om zich te vestigen en te vermenigvuldigen. Kies daarom altijd voor een vloerkleed met een lage tot middelhoge poolhoogte. Een hoogpolig vloerkleed houdt vanzelfsprekend veel meer stof vast.

 

Hoe moet ik een vloerkleed onderhouden met een stofmijt allergie?

Een regelmatige reiniging is belangrijk om het risico op huisstofmijt te verminderen. Kies daarom voor een vloerkleed dat gemakkelijk te reinigen is en weinig onderhoud vereist. Een vloerkleed goed onderhouden is van essentieel belang wanneer je een stofmijt allergie hebt. Een effectieve manier om stofmijten te verwijderen is door regelmatig te stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA-filter. De stofzuiger zuigt niet alleen vuil en stof op maar blaast ook weer lucht uit. Met een goede HEPA-filter voorkom je dat de stofzuiger het vuil weer naar buiten blaast. Daarnaast is het belangrijk dat je het vloerkleed eens in de tijd buiten ophangt om het te laten luchten. Doormiddel van een mattenklopper kun je gemakkelijk het overige vuil er uit kloppen. Houd er wel rekening mee dat het vloerkleed droog blijft, dit om de groei van stofmijten te voorkomen. Gebruik bij het reinigen van het vloerkleed allergievrije reinigingsmiddelen om de allergie niet te verergeren.

Door deze tips op te volgen, kun je de hoeveelheid stofmijten in je vloerkleed verminderen en de symptomen van je allergie onder controle houden. Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elke kamer, zelfs als je allergisch bent voor huisstofmijt.

Bedankt voor het lezen! Wil je graag meer inspiratie opdoen? Kijk dan ook op ons Instagram @vloerkledenloods of lees meer van onze blogs op www.vloerkledenloods.nl.  

© Beryl van der Mossel


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode