Wij hebben de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd van vloerkleden en het leek ons een leuk idee om eens in de geschiedenis van vloerkleden te duiken. Want: “waar komt een vloerkleed oorspronkelijk vandaan?” en “sinds wanneer worden vloerkleden al gebruikt?” Ga met ons mee terug in de tijd, je krijgt er geen spijt van!

In het begin….

Als je mensen vraagt om een voorbeeld te noemen van een oud tapijt, geheid dat er wordt gezegd Perzisch, of Oosters tapijt. Logisch, want deze tapijtsoorten uit het Midden-Oosten zijn natuurlijk heel oud en bekend, maar waarschijnlijk niet de oudste. Best wel opmerkelijk vonden wij. Dus, welk tapijt is dan wél de oudste? Het oudste meest complete tapijt ter wereld is het ‘Pazyryk tapijt’ (zie foto rechts) en stamt uit het jaar 500 voor Christus! Het tapijt is aan het licht gekomen tijdens een opgraving in Siberië in 1949 bij een grafheuvel in Pazyryk in het Altai gebergte. Tegenwoordig is het tapijt - wat bekend staat om zijn rijke kleuren - te bewonderen in St. Petersburg. Volgens onderzoekers is het tapijt gemaakt in Armenië toen het onderdeel was van het Perzische rijk en onderdeel van een begrafenis uitrusting.

Tapijten in Europa

Vanaf de 11e eeuw deden tapijten in Europa hun intrede. De kruistochten waren in volle gang en Oosterse handelaren maakten hier dankbaar gebruik van. Europese kruisvaarders waren zeer gecharmeerd van oosterse tapijten. Het is dus geen wonder dat mensen in Europa Oosterse tapijten zien als de bakermat van de vloerkleden. Oosterse tapijten werden beschouwd als kunst en zeer duur verkocht. Vanaf de 11e eeuw duurde het nog best lang voordat Europeanen zelf tapijten gingen maken. Tot 1608 om exact te zijn. Toen besloot de Franse vorst Hendrik IV een tapijtfabriek te beginnen in zijn paleis aan het Louvre. Hij was het zat om te zien hoe het Midden Oosten geld binnen harkte met de verkoop van dure tapijten. Zo gezegd, zo gedaan en zo werden de eerste Europese ‘tapis’ gemaakt. Toch heeft de bevolking er niet van kunnen genieten, want Hendrik IV vond de tapis zo mooi dat hij ze zelf wilde houden. Hier kwam verandering in toen Lodewijk XIII het stokje overnam van zijn vader. Hij begon een tapijtfabriekje ‘Savonneries’ in Brussel. Hier zijn de eerste tapijten gemaakt met Europees design (zie foto rechts). Deze tapijten zijn wél te koop aangeboden, echter kwamen ze qua populariteit niet in de buurt van de Oosterse tapijten.

Van aan de muur naar op de vloer

Tapijten waren lange tijd een luxe product in Europa. Tot de 18e eeuw waren tapijten vaak te duur om op de vloer te leggen. Vanaf de 19e eeuw tijdens de opkomst van de industriële revolutie werd het maken van tapijten steeds meer machinaal gedaan. Vanaf dat moment werden vloerkleden toegankelijk voor de meeste mensen. Eigenlijk is vanaf dat moment een tapijt een vloerkleed geworden omdat deze ook daadwerkelijk op de vloer kwamen te liggen. Ziedaar, het vloerkleed is geboren.

Wist je dat?

In Engeland de woorden ‘carpet’ en ‘rug’ worden gebruikt voor de benaming van tapijt? Waar de termen nu door elkaar heen worden gebruikt mocht dat toentertijd beslist niet. ‘Carpet’ werd gebruikt om aan te geven dat het om kamerbreed tapijt gaat waarbij er (bijna) geen vloer meer zichtbaar is en wat door een specialist moet worden gelegd. Om het woord ‘rug’ te gebruiken moest een vloerkleed minder dan 3,7 vierkante meter vloer bedekken. Dus, een ‘rug’ is eigenlijk gewoon een kleiner en handzamer ‘carpet’.

In Nederland maken we het nog bonter door drie benamingen te gebruiken, namelijk: tapijt, karpet en vloerkleed! Het woord tapijt is afkomstig van het Oudfranse woord ‘tapiz’ en waarschijnlijk hebben we het woord karpet overgenomen van het Engelse ‘carpet’. Vloerkleed spreekt voor zich.

In Duitsland maken ze het gelukkig iets gemakkelijker. Hier gebruiken ze één woord, namelijk ‘teppich’. Geen geneuzel, gewoon één woord; ‘teppich’. Het laat zich ook makkelijk raden waar het woord ‘teppich’ oorspronkelijk vandaan komt. Precies, vloerkleed ;-)

Zo, onze reis door de tijd is tot een eind gekomen. Hopelijk heb je er iets van opgestoken! Wij in ieder geval wel. Heb je zelf een leuke toevoeging of een vraag? Laat het ons met alle plezier weten!