Yes! Wat een lekker gevoel. Je net gekochte vloerkleed staat perfect en je wilt hem natuurlijk gaan showen aan je vrienden, familie, kennissen, buren, vage bekenden… Oké iedereen. En om te zorgen dat je niet als een politieagent staat te controleren of ze wel schone schoenen hebben en je ze iets anders dan alleen water wilt aanbieden, hebben we deze blog geschreven. Zo ben je goed voorbereid en kun je met een gerust hart jaren genieten van je nieuwe vloerkleed!

Een goed begin is het halve werk

Wil je zo lang mogelijk blijven genieten van je vloerkleed, dan is goed onderhoud essentieel. Onze eerste tip is een hele simpele én zeer doeltreffende, namelijk leg bij zowel je voor- als achterdeur binnen en buiten schoonloopmatten neer. Hiermee onderschep je wel tot 70% van het vuil wat anders in je vloerkleed gaat zitten.

Stof tot nadenken

Heb je net een nieuw tapijt in huis, houd er dan rekening mee dat deze eerst kan gaan pluizen. Dit is volstrekt onschuldig omdat het afgeschoren garens of vezelstukjes zijn die tijdens de fabricage zijn achtergebleven. Na één of twee keer stofzuigen is dit verholpen.

Nu we het toch over het fijne onderwerp van stofzuigen hebben, ons advies is te allen tijde te stofzuigen met een platte zuigmond zónder borstel. Hiermee voorkom je dat vezels en haren blijven klitten of in het kleed vast komen te zitten. Met name voor hoogpolige vloerkleden geldt dit advies, maar het kan geen kwaad hetzelfde te doen bij laagpolige vloerkleden.

Langer leven

Als je een vloerkleed hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een veel voorkomende irritatie voor mensen is dat op het vloerkleed na een poosje looppaden ontstaan en het kleed als het ware ‘platloopt’. Om dit te voorkomen raden wij aan om regelmatig te stofzuigen (minimaal 1 keer in de week) en een antislip ondertapijt gebruiken. Een antisliptapijt is essentieel, want met een antisliptapijt ondersteun je het vloerkleed en zorg je ervoor dat deze op z’n plek blijft liggen. Hierdoor voorkom je dat de garens onnodig gaan schuren en sneller slijten.

Oh nee, een vlek!

Plotseling een vlek op je vloerkleed? Neem direct actie! Pak een katoenen handdoek, maak deze nat onder de kraan en wring hem vervolgens helemaal uit. Leg nu de handdoek op de vlek en laat deze op de vlek liggen zonder stiekem te checken of de vlek al weg is. Haal de handdoek pas weg als deze is opgedroogd. Op deze manier wordt de vlek geabsorbeerd door de vochtige doek en voorkom je dat de vlek uitgesmeerd wordt. Mocht de vlek of een gedeelte ervan toch nog blijven zitten, koop dan een handige James reinigingsset. Hiermee haal je in een handomdraai vrijwel iedere vlek uit iedere soort vloerkleed!

Gouden tips!

Vaak proberen mensen alles wat er maar in hun opkomt om een vlek te verwijderen. Logisch natuurlijk, maar graag geven we je een paar tips wat je vooral NIET moet doen om teleurstellingen en zelfs blijvende schade aan je vloerkleed te voorkomen.

  • Gebruik géén zout! Zout werkt fixerend en hierdoor kan de vlek juist hardnekkiger worden.
  • Witte wijn of melk op de vlek gieten. Witte wijn en melk bevatten suiker wat gaat plakken en juist zorgt voor de aantrekking van extra vuil.
  • En onze allerbelangrijkste tip: niet wrijven of boenen! Hierdoor wordt de vlek verder in het vloerkleed gewreven en gedrukt. Bovendien raakt het materiaal ook nog beschadigd.