Hou de kou buiten en de warmte binnen met een lekker zacht wollen vloerkleed. Wol is van nature op alles berekend. Beschermt tegen de kou, houdt warmte vast en is bovendien waterafstotend, oersterk, heerlijk zacht! Het heeft dus ook niet lang geduurd voordat er vloerkleden van zijn gemaakt!

Komt van?

Iedereen weet, wol komt van een schaap. Maar niemand weet echt wat voor super stof het eigenlijk is en waarom het de ideale stof is om een vloerkleed van te maken. Wees voorbereid, want na het lezen van deze tekst wil je niet meer anders dan wol.

Wol is eigenlijk niets anders dan een bundel haren van een schaap. Niets bijzonders zou je zeggen, maar hier begint de magie. De haren van schapen zijn geschubd - ja, echt waar! - en kroezig zodat het een dicht pak vormt die de huid van het schaap beschermt. Niet alleen tegen de kou en de zon, maar ook letterlijk tegen scherpe dingen die in de natuur voorkomen.

Warm in de winter, koel in de zomer. Hoe dan?

Doordat wol eigenlijk een bos haar is, blijft er lucht in stilstaan. Ideaal, want stilstaande lucht - met een eigen vaste temperatuur - vormt als het ware een muur waar warme lucht niet doorheen wil. Wol is dus een goede isolator waardoor het schaap lekker warm blijft, en jouw voetjes in de winter ook!

En in de zomer? Dan werkt het precies andersom. Koele ochtendlucht wordt vastgehouden waardoor warme lucht niet wil doordringen. Hetzelfde geldt voor je vloerkleed die de koele ondergrond temperatuur overneemt en vasthoudt, waardoor je weer lekker koele voetjes hebt! I-DE-AAL!

Wol de alleskunner!

En als je dacht dat het niet beter kon, toch wel! Wol heeft namelijk nog zoveel meer top eigenschappen. Wol is heel veerkrachtig en elastisch. Het kan wel tot 40% worden uitgerekt zonder te breken. Nog een top eigenschap is dat wol antistatisch is. Wol absorbeert vocht, waardoor er geen wrijving - en dus geen statische elektriciteit - kan ontstaan. Nooit schokken door je vloerkleed dus! Bovendien kan wol wel tot 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen! Hierdoor voelt wol niet snel koud aan als het nat is.

Goed, beter, best!

Oké, je begrijpt waarschijnlijk al dat wol het meest geschikt is voor een vloerkleed. Maar waarom is er dan zoveel verschil in prijs? Goeie vraag! Er zijn veel verschillende soorten wol verkrijgbaar van verschillende kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs. Simpel. Maar je zou zeggen, wol is wol, toch? Niet helemaal. Overal waar wol vandaan komt is de wol van een andere kwaliteit. Dat komt door het klimaat. Zo is het weer in bijvoorbeeld Nederland heel grillig. Dan weer nat, dan weer droog, dan weer heet, dan weer koud. Hierdoor worden de schapenharen minder lang en is de wol minder wit door de natte blubber die blijft kleven. Hierdoor moet de wol eerst worden schoongemaakt voordat het kan worden geverfd. En je begrijpt, hoe langer het schoonmaken, des te minder de verf hecht en dus hoe minder diep de kleurtoon wordt. Maar gelukkig is er een land met een optimaal klimaat voor schapen, namelijk Nieuw - Zeeland! Hier zijn de winters mild en de zomers lang en lekker warm. Hierdoor zijn de schapenharen langer, veerkrachtiger en van nature witter dan waar ook maar ter wereld. Een betere kwaliteit wol dan die uit Nieuw - Zeeland is er niet en hiervan worden dan ook de meest prachtige vloerkleden geweven, met de rijkste en diepste kleurtonen en de langste levensduur. Zo worden vloerkleden van Perletta en de Step en Tones collectie van Brinker onder meer gemaakt van 100% Nieuw - Zeelandse wol. 

Perfect voor je interieur

Zoveel goede eigenschappen en de beste moet nog komen! Want wist je wel dat wol zichzelf verschoont? Verschoont? Ja, écht! Je weet, wol is zeer veerkrachtig schapenhaar. Op het moment dat het kleed een vlek bevat, wordt door de wrijving van het lopen over het vloerkleed de vlek als het ware ‘weggeschuurd’. Daar komt nog bij dat wol erg duurzaam is, omdat wol gewoon weer aangroeit. Echt gewêêêêêldig!!

Dus, wie wil nou niet een vloerkleed van deze heerlijk zachte en natuurlijke stof die niet vies wil worden, oersterk en toch heerlijk zacht is, je warm en koel houdt en ook nog eens overal bij past?! Precies! Waar wacht je nog op? Bestellen dat vloerkleed!

Psst, hieronder hebben we alvast een sneak peak van wollen vloerkleden voor je samengesteld. Enjoy!