Analyseer de ruimte

Wij begrijpen natuurlijk dat het lastig kan zijn om het perfecte formaat vloerkleed bij jouw interieur te vinden. In deze blogpost gaan we je daar dus een handje mee helpen!

Om te beginnen ga je kritisch kijken naar de ruimte waar het vloerkleed zal gaan liggen. Hoe groot is de ruimte, is het mooier om een rond vloerkleed aan te schaffen of toch een rechthoekig vloerkleed? Kies je een groot vloerkleed of toch een maatje kleiner? Ook is het belangrijk om te kijken naar het meubilair: bij welke afmeting passen de voorpoten van stoelen en banken op het vloerkleed. Door het karpet passend te maken zorgt de schikking van het meubilair in combinatie met het vloerkleed voor een juiste samenhang en eenheid in jouw kamer.

Echter zijn over de schikking van het meubilair de meningen verdeeld, zoals bijvoorbeeld over het creëren van een eenheid door alle meubelstukken volledig binnen het vloerkleed te laten vallen. Een te klein vloerkleed zal snel een verloren indruk geven in een grote ruimte. Een te groot vloerkleed zal je kamer optisch kleiner laten lijken en daarbij overheersen. Kies voor een afmeting die ongeveer 50 cm korter is dan de kortste zijde van de kamer.

Weet je nu helemaal niet meer voor welke afmeting je in een bepaalde ruimte moet kiezen? Lees dan gauw verder voor een paar bruikbare tips!

De eetkamer

Als je een vloerkleed onder je eettafel wilt gaan leggen, is het belangrijk om te letten op de stoelen. Wanneer je de stoelen aantrekt moet het vloerkleed groot genoeg zijn dat de achterpoten nog op het vloerkleed staan. Bij een te klein vloerkleed kan het zijn dat de achterpoten achter het vloerkleed blijven haken en de voor- en achterpoten zullen tijdens het zitten op ongelijke hoogte staan. Je hebt dus in de meeste gevallen een groot vloerkleed nodig. 

Een rond vloerkleed kan ook een leuke twist geven aan jouw eetkamer. Indien jouw eettafel vierkant of rond is kan een rond vloerkleed erg mooi staan. Wel is het belangrijk dat je de vloer blijft zien. Wordt de eetkamer volledig bedekt met het vloerkleed, dan kun je beter overwegen om geen vloerkleed te nemen.

De woonkamer

Een vloerkleed in de woonkamer zorgt voor een fijne sfeer en creëert een goede samenhang mits je voor de juiste afmeting kiest. Een goede samenhang krijg je door in ieder geval de voorpoten van je meubelstukken op het vloerkleed te laten passen. Om een perfecte eenheid te creëren is het mooi om alle meubelstukken op het karpet passend te maken zoals op de afbeeldingen hieronder te zien is. Om niet een samengeperst effect te krijgen is het belangrijk dat het kleed groot genoeg is om de meubels op voldoende afstand van elkaar neer te kunnen zetten.

De slaapkamer

Voor een slaapkamer zijn er verschillende opties betreft het neerleggen van een vloerkleed. Wil je een kleed onder je bed? Zorg er dan voor dat je voeten goed op het vloerkleed passen als je uit bed stapt en dat het vloerkleed aan beide zijden van het bed uitsteekt. Om je bed optisch te verlengen kan je er voor kiezen om je tapijt deels onder je bed neer te leggen en aan het voeteneinde te laten uitsteken. Je  hebt dan wel een groot vloerkleed nodig. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een klein vloerkleed aan beide zijden van je bed.

De gang en andere loopruimtes

Wil je graag in de hal, in de gang of in een andere loopruimte een vloerkleed? Kies er dan voor om het overgrote deel van deze ruimte te vullen met een tapijt. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte optisch gelijk maakt en de hal, gang of andere loopruimte net even dat stukje meer sfeer geeft.

Combineren 

Het combineren van verschillende vloerkleden, verschillende stijlen, verschillende kleuren én verschillende afmetingen is ook een optie. Het combineren geeft een mooi en speels effect, leg bijvoorbeeld een groot vloerkleed over een wat kleiner vloerkleed. Vooral in ruimtes met verschillende zit gelegenheden is het leuk om verschillende tapijten te combineren.

Kies voor jezelf

Natuurlijk geven wij onze tips alleen om jou een eindje op weg te helpen. Het belangrijkste vinden wij dat je kiest voor een vloerkleed met een afmeting, kleur en soort materiaal wat jou het meeste aanspreekt en waar jij gelukkig van wordt. Een eigen draai geven aan afmetingen, kleur of het stijlen van verschillende vloerkleden en materialen maakt jouw inrichting juist persoonlijk en uniek! Kijk daarom goed naar wat het beste bij jou en je interieur past, zo bereik je uiteindelijk het resultaat wat je voor ogen had.

#tipsonthursday