Hoe maak je een wollen vloerkleed schoon?

Hoe maak je een wollen vloerkleed schoon?

Wollen vloerkleed Vicenza 250 blauw - Eva Interior

 

Een wollen vloerkleed is niet alleen een mooie aanvulling op je interieur, maar ook een zachte en warme ondergrond om op te lopen. Helaas kan een wollen vloerkleed, net zoals jute vloerkleden en velvet vloerkleden, na verloop van tijd vies en bevlekt raken wanneer het intensief gebruikt wordt. Het schoonmaken van een wollen vloerkleed vereist echter wat voorzichtigheid en speciale aandacht, omdat wol een verfijnd materiaal is. In deze blog delen we gedetailleerde tips over hoe je je kostbare wollen vloerkleed kunt schoonmaken en ervoor kunt zorgen dat het er weer als nieuw uitziet.

 

Stap 1: Regelmatig stofzuigen

Het regelmatig stofzuigen van je wollen vloerkleed is essentieel om vuil, stof en andere deeltjes te verwijderen die zich in het vloerkleed kunnen ophopen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelkop of een speciale borstel voor kwetsbare oppervlakken. Hiermee voorkom je dat de vezels beschadigd raken tijdens het schoonmaken. Zorg ervoor dat je in verschillende richtingen stofzuigt om al het vuil effectief te verwijderen.

 

Stap 2: Behandel vlekken onmiddelijk

Als er een vlek op je wollen vloerkleed verschijnt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, des te moeilijker kan het zijn om de vlek te verwijderen. Gebruik een schone doek of keukenpapier om overtollig vocht voorzichtig op te deppen. Vermijd wrijven omdat dit de vlek verder kan verspreiden. Als het een vloeibare vlek betreft, kun je proberen om een kleine hoeveelheid mild wolwasmiddel vermengd met water te gebruiken om voorzichtig te deppen of maak gebruik van een James Vlekkenwonder pakket. Test het schoonmaakmiddel altijd eerst op een onopvallend deel van het vloerkleed om er zeker van te zijn dat het de kleuren niet aantast. Wil je uitleg over een specifieke vlek? Lees dan onze blog: Vloerkleed reinigen: Hoe houd je een vloerkleed langer mooi.

 

Stap 3: Dieptereiniging

Na verloop van tijd kan je wollen vloerkleed dieper ingetrokken vuil vasthouden dat niet alleen met stofzuigen kan worden verwijderd. Een dieptereiniging is dan nodig. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Stoomreiniging: Dit is een effectieve methode om je vloerkleed diep te reinigen. Het gebruik van een stoomreiniger helpt om vuil en bacteriën uit de vezels te verwijderen. Zorg ervoor dat je een stoomreiniger gebruikt die geschikt is voor gevoelige oppervlakken en volg de instructies van de fabrikant.
  • Professionele reiniging: Als je niet zeker bent van het reinigen van je wollen vloerkleed of als het kleed zeer kostbaar is, kun je overwegen om een professioneel reinigingsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise en de juiste reiniging.

 

Stap 4: Droog het kleed grondig

Na het reinigen van je wollen vloerkleed is het belangrijk om het goed te laten drogen voordat je het weer in gebruik neemt. Hang het kleed niet op om te drogen, omdat de wol dan kan vervormen. Plaats het kleed in plaats daarvan op een vlakke ondergrond, zoals een droogrek of op schone, droge handdoeken. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is om het droogproces te versnellen. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de kleuren van het kleed kan vervagen.

 

Stap 5: Regelmatig onderhoud

Om je wollen vloerkleed in optimale conditie te houden, is regelmatig onderhoud van groot belang. Naast het regelmatig stofzuigen, zijn er een paar andere maatregelen die je kunt nemen:

  • Draai het kleed regelmatig om: Door het kleed af en toe om te draaien, voorkom je dat het op sommige plekken sneller slijt of verkleurt dan op andere plekken.
  • Gebruik een antislip ondertapijt: Het plaatsen van een antislip ondertapijt onder je wollen vloerkleed helpt om de slijtage te verminderen, het kleed op zijn plaats te houden en de geluidsisolatie te verbeteren.
  • Vermijd blootstelling aan direct zonlicht: Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van je vloerkleed doen vervagen. Gebruik indien nodig gordijnen of zonwering om je vloerkleed te beschermen.

Al met al, het schoonmaken van een wollen vloerkleed vereist zorgvuldige aandacht, maar met de juiste technieken en onderhoudsroutines kun je ervoor zorgen dat je vloerkleed er jarenlang als nieuw uitziet. Regelmatig stofzuigen, vlekken onmiddellijk behandelen, dieptereiniging indien nodig en zorgvuldig drogen zijn allemaal belangrijke stappen om je wollen vloerkleed schoon en fris te houden. Met de juiste zorg en aandacht kun je nog vele jaren genieten van de schoonheid en het comfort van je wollen vloerkleed.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met je vrienden of lees ook onze blog: Hoe maak je een hoogpolig vloerkleed schoon? Is je vloerkleed niet meer te redden? Bij Vloerkledenloods vind je een uitgebreid assortiment vloerkleden in verschillende woonstijlen, zoals retro vloerkleden, bohemian vloerkleden en moderne vloerkleden in verschillende kleuren en maten.

© Beryl van der Mossel


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode