Advies

Twijfel je over wat voor soort vloerkleed je wilt? Bijvoorbeeld over de afmeting of de kleur? Er zijn ontzettend veel typen vloerkleden verkrijgbaar, dus een beetje twijfel is niet vreemd. Omdat een vloerkleed de sfeer in je interieur kan bepalen is het verstandig om te kopen waar je helemaal achter staat. Als je rekening houdt met een aantal factoren kan dat je helpen bij het vinden van het juist kleed.

We hebben informatie voor je verzameld zodat we je gericht advies kunnen geven over welk type kleed bij je interieur past. Naast informatie hebben we in huis ook veel ervaring op het gebied van vloerkleden. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee! Je kunt via deze pagina een bericht achterlaten, wij nemen daarna contact met je op. Ook kun je ons direct bereiken op +31 (0)58 - 84 30 755 op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.

Stappenplan

  • Stap 1. Vorm en afmeting: Wat past er het beste in je interieur?
  • Stap 2. Type vloerkleed: Wat spreekt je het meeste aan? Hoogpolig, laagpolig of iets dat daar tussenin zit?
  • Stap 3. Materiaalkeuze: Geef je de voorkeur aan natuurlijk- of synthetisch materiaal of misschien een combinatie van verschillende materialen?
  • Stap 4. Kleurkeuze: kies je voor opvallend of liever een pastel- of natuurtint?

Stap 1. Vorm en afmeting

De vorm en de afmeting zijn de eerste stap van je keuze. De standaardformaten lopen bij ons van 140 x 200 tot 200 x 300 cm. Is de standaard afmeting geen geschikte keuze voor j ruimte, dan is het een goede keuze om voor maatwerk te kiezen. Per vloerkleed wordt aangegeven of deze op maat verkrijgbaar zijn.

In de ene kamer is het de beste keuze om de meubels op het kleed te plaatsen, maar in een andere kamer kan het beter zijn om de meubels slechts gedeeltelijk of misschien wel helemaal niet op het vloerkleed te zetten.

Met de vorm en grootte van een vloerkleed kun je een ruimte extra benadrukken. Een groot vloerkleed kan een ruimte groter laten overkomen en een te klein vloerkleed kan een kleine ruimte juist minder ruimtelijk laten overkomen.

Vierkant of rechthoekig is lang niet altijd de juiste keuze. Misschien dat in je kamer een geheel of gedeeltelijk rond vloerkleed, een vloerkleed met een schuine kant of een combinatie van twee verschillende vormen en structuren een betere keuze is.

TIP: Plak de vorm en afmeting die je in gedachte hebt af met schildertape of kranten. Zo krijg je een goed beeld van het effect dat het vloerkleed zal gaan hebben. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de ‘nieuwe’ situatie. Na één of twee dagen kun je hier het best een oordeel over vormen.

TIP: Ben je nog niet zeker van de vorm en de afmeting? Vraag dan eens een specialist om advies, zodat er een optimaal eindresultaat ontstaat. Vloerkledenloods werkt samen met verschillende interieurstylisten en kan je in contact brengen met de juiste stylist. Neem hiervoor contact op via info@vloerkledenloods.nl of 058 - 843 07 55.

Stap 2. Type vloerkleed

HOOGPOLIG - Heb je een strak interieur waarbij je opzoek bent naar een contrast, dan kan een hoogpolig vloerkleed een goede keuze zijn. Door een lossere poolsamenstelling krijgt een kleed een nonchalante uitstraling. Dit zorgt voor een contrast met een strak interieur. Ook kan het zorgen voor een verschil in warmte in een ruimte.

Binnen hoogpolige vloerkleden is een ruime keuze. Bij een vaste polstrutuur blijven de polen relatief goed rechtop staan waardoor de dikte van het vloerkleed bijna geheel behouden blijft. Bij een samenstelling van polen die losser gezet zijn, blijft er een bepaalde dikte, maar zal de structuur naarmate gebruik meer gaan liggen. Bij een vloerkleed met lange dunne polen blijft er weinig hoogte over omdat deze draden plat gaat liggen. Het heeft dan wel de nonchalante uitstraling maar weinig hoogte.

LAAGPOLIG - Houd je van minimalistisch maar wil je je interieur wel aankleden met een kleed? Dan zou een laagpolig vloerkleed de juiste keuze kunnen zijn. Er zijn veel verschillende structuren en diktes verkrijgbaar, variërend van heel glad tot stoere, grovere structuren. Bij laagpolige kleden heb je grote keus aan kleuren zodat het kleed perfect bij je interieur past.

Naast de keuze van de structuur, de kleur en de poolhoogte is een aanrader om erbij stil te staan of een effen of een gemêleerd vloerkleed je voorkeur heeft. Wanneer je kiest voor gemêleerd, dan is deze minder besmettelijk en daardoor gemakkelijker in gebruik met bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen. Dit geldt ook voor een vloerkleed waarbij er kleine hoogteverschillen zijn in de draden van de polen. De polen verschillen ongeveer van 2 tot 10mm. Een dikker vloerkleed voelt bijvoorbeeld zacht aan je voeten, en is door de lage pol gemakkelijk te reinigen.

Stap 3. Materiaalkeuze

NATUURLIJKE MATERIALEN

Natuurlijke materialen brengen een stoere en rustieke uitstraling met zicht mee. Voorbeelden van natuurlijke materialen zijn onder andere katoen, wol, (geiten-)haar, kokos en sisal.

Katoen een zeer sterk materiaal, maar wel gevoelig voor vlekken en verkleuring. Doordat en kleed met de tijd kan verslijten en de kleur kan veranderen kan de uitstraling van katoen niet nagemaakt worden. Ook is een katoenen kleed vaak op 30 graden te wassen.

Wol zorgt voor een warme en luxe uitstraling en heeft daarbij de praktische eigenschap dat het (tot op zekere hoogte natuurlijk) vuilafstotend is. Daarnaast is het een veerkrachtig materiaal en werkt het isolerend. Wol wordt ook wel gecombineerd met (geiten)haar. Wol is zelfreinigend doordat de bovenste laag met de tijd loslaat en het vuil of eventuele vlekken met de pluisjes meekomen.

Kokos en sisal zijn sterke natuurlijk vezels en hebben vaak kleine kleur- of structuurverschillen waardoor ze een grovere uitstraling krijgen. Kokos en sisal kleden zijn niet zacht en wat moeilijker schoon te maken, maar ze geven je kamer wel een natuurlijke uitstraling en in het begin vaak heerlijke geur.

SYNTHETISCHE MATERIALEN

Synthetische materialen worden vaak gekozen omdat ze prettige én praktische eigenschappen hebben. Kunststoffen worden tegenwoordig zodanig geproduceerd dat je ze soms niet eens meer herkent als kunststof. Afhankelijk de structuur kan een synthetisch kleed heerlijk zacht zijn.

Voorbeelden van kunststoffen die geheel of gedeeltelijk gebruikt worden voor het maken van vloerkleden zijn polyamide (PA), polyacryl (PAC), polyester (PL) en polypropyleen (PP). Een voordeel van kunststoffen is dat ze over het algemeen relatief weinig verkleuren en erg gebruiksvriendelijk zijn, omdat ze gemakkelijk schoon te houden zijn en gunstig in prijs.

Stap 4. Kleurkeuze

WOL

Heb je alle stappen doorlopen en kies je voor een wollen vloerkleed, dan kies je vaak voor een tijdloze kleur. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en er niet op uitgekeken raken. Of houd je toch van meer kleur? Dan kun je ervoor kiezen om de kleur van het vloerkleed subtieler te kiezen waarbij deze mee gaat met de kleur van de vloer en de basis van de kamer. Je kunt dan voor contrast zorgen door de bank in een donkerdere kleur te kiezen of accessoires meer op te laten vallen.

SYNTHETISCH

Bij een kunststof vloerkleed, dat vaak lager ligt in prijs dan wol, is het gemakkelijker om voor een specifieke of felle kleur te kiezen of op de huidge trends te richten, omdat dit na een aantal jaren vervangen zou kunnen worden. De kleur van het vloerkleed is afhankelijk van de meubels die erbij komen te staan. Houd dus rekening met eventuele veranderingen in de (nabije) toekomst. Wil je een kleed dat opvalt naast je huidige interieur, dan kun je het kleed combineren met accessoires om zo een evenwichtige sfeer te combineren.

MOTIEVEN

Wil je graag kleur, maar vind je effen te gewoontjes, denk er dan eens over na om een gekleurde streep of motief te kiezen. Het overgrote deel is dan subtieler van kleur en het motief of de strook zorgt voor een fris accent. Of kies voor een patroon met een streep, al dan niet in felle of subtiele tinten.

Vind kleden met motieven bij vintage of moderne vloerkleden.

Reinigen

Een vloerkleed laat zich in de regel uitstekend reinigen. Het gebruik van een reinigingsproduct met de juiste chemische samenstelling is belangrijk voor het succes van de reiniging, net als de manier of methode waarop dit reinigingsmiddel wordt ingezet. Een gespecialiseerde onderneming in producten en adviezen voor onderhoud en reiniging van vloerkleden is James. James test haar vlekkenmiddelen en professionele onderhoudsproducten in het eigen laboratorium op allerlei soorten merken en kleden op kleur- en materiaalbestendigheid. Het onderhoud van je karpet kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Belangrijk is daarbij om methoden te kiezen, die aansluiten op het materiaal en de constructie. Kies je vloerkleedmerk en de bijbehorende kwaliteit op de website van James om na te gaan welke James producten je kunt toepassen op je tapijt of karpet. De producten van James kun je hier vinden.

Meer tips nodig over reinigen? Kijk dan naar onze volgende blogs:

© 2024 Vloerkledenloods, Powered by Shopify

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.