Vloerkleed onder het bed: waar moet je op letten?

Vloerkleed onder het bed: waar moet je op letten?

Rond vloerkleed dots bruin/zwart - Interieur05

 

Een vloerkleed onder het bed zorgt voor warme voeten bij het opstaan. Met deze vloerkleden krijgt de slaapkamer ook direct een warme uitstraling. Maar waar moet je op letten bij de aankoop? Hoe groot moeten deze tapijten zijn, welk materiaal is het meest hygiënisch en wat zijn de voordelen en nadelen van vloerkleden in de slaapkamer? 

 

Zo kies jij het juiste vloerkleed bij het bed

Een nieuw vloerkleed voor onder je bed kopen doe je het beste aan de hand van de criteria die belangrijk voor je zijn. Zoals de kleur en de afmeting van het tapijt. De maat stem je af op de plek van het kleed. Wil je deze onder of naast het bed? Een vloerkleed onder het bed bedekt meestal een groter gebied en kan bescherming tegen de koude vloer. Een vloerkleed onder het bed hoeft niet altijd groter te zijn dan het bed zelf. Je kunt het kleed ook half onder het bed leggen. Een vloerkleed naast het bed is vaak kleiner en dient meestal als decoratief element of om een specifiek gebied te definiëren. Zo kun je met een bijvoorbeeld met een klein rond vloerkleed een gezellig leeshoekje creëren. Het is dus belangrijk goed na te denken voor welke functie het kleed moet dienen in jouw slaapkamer.

Wil je een vloerkleed dat lekker zacht voelt aan je blote voeten? Dan is ook de materiaalkeuze voor een vloerkleed belangrijk. Wollen vloerkleden staan bekend om hen warmte en zachtheid. Ook heeft wol een isolerende werking waardoor je zelfs op een koude vloer je voeten warm houdt. Je kunt bijvoorbeeld voor een hoogpolig vloerkleed gaan. Hoogpolige vloerkleden bestaan uit lange vezels waar het heel zacht en pluizig aanvoelt. Synthetische vloerkleden hebben daarin tegen een minder ademend vermogen dan natuurlijke materialen. Dit laat je voeten sneller zweten, wat als minder comfortabel kan worden ervaren. Het materiaal kan dus veel zeggen over hygiëne. Dit is ook een belangrijke afweging als je last hebt van een huisstofmijtallergie. In dat geval is een anti-allergie vloerkleed in de slaapkamer zeker een goede keuze. 

 

Vloerkleed onder het bed: welke maat?

Hoe groot een vloerkleed onder het bed moet zijn is vooral afhankelijk van hoe je het tapijt wilt stylen. Wil je het kleed onder je bed plaatsen zodat je in de ochtend met je voeten op het zachte tapijt stapt? Neem dan de breedte van het bed plus 120-140 cm. 

Daardoor weet je zeker dat het zachte vloerkleed 60-70 cm onder het bed vandaan komt. 

Wil je het tapijt in de lengte laten uitsteken? Dan tel je het gewenste aantal centimeters op bij de totale lengte van het bed. Vaak is dit 60-100 centimeter extra. Je meet het bed van hoofdbord tot voeteneind. Wil je het vloerkleed gedeeltelijk onder het bed laten uitkomen? Dan meet je van kussen tot voeteneind. Tel vervolgens 60-70 cm bij de totale lengte op. Zo bepaal je zelf de afmeting van een vloerkleed onder of naast het bed in de slaapkamer. 

 

Voordelen en nadelen van een vloerkleed onder het bed

Voordelen

  • Zorgt voor een uitstekende geluidsdemping en akoestiek
  • Geeft de slaapkamer een sfeervolle uitstraling
  • Lekker warm en zacht aan je voeten

Nadelen

  • Sommige materiaalsoorten trekken stof en haren aan
  • Gevoeliger voor vlekken en vuil dan harde vloeren
  • Vaker stofzuigen bij een stofallergie

Wil je meer weten over het reinigen van een vloerkleed? Lees dan onze blog over onderhoud/reinigen van een vloerkleed.

 

Wat voor een soort vloerkleed bij het bed?

Er zijn ontzettend veel verschillende tapijten en kleden die je kunt gebruiken in de slaapkamer. Denk aan de afmeting, de vorm en het materiaal van het kleed, hoogpolig of laagpolig, anti-allergie tapijten of vloerkleden met anti-slip voor extra veiligheid. 

  • Afmeting: je kunt kiezen voor een klein, middelgroot of groot vloerkleed onder het bed. Welke maat tapijt je kiest is ook afhankelijk van de beschikbare ruimte. Enkele standaard maten voor vloerkleden zijn 200 x 300 cm en 250 x 350 cm.

 

 

  • Materiaal: vloerkleden voor in de slaapkamer kunnen gemaakt zijn van synthetische of natuurlijke materialen. Een kunststof vloerkleed is een goede optie voor mensen met een huisstofallergie. Deze kleden zijn eenvoudig te reinigen, nemen geen stof op en zijn hygiënisch. Een tapijt van wol of katoen is eenvoudig te onderhouden en blijft langer op kleur. Dat geldt ook voor kleden die gemaakt zijn van sisal of bijvoorbeeld kokos.

 

  • Hoog- of laagpolig: wil je een vloerkleed bij het bed dat zacht aanvoelt aan je voeten? Dan kies je voor een hoogpolig tapijt. Daarnaast zorgen ze voor een warme en luxe ambiance, maar ook voor een goede akoestiek. Een laagpolig tapijt voelt minder zacht dan een hoogpolig kleed. De polen van deze kleden zijn niet hoger dan 1 centimeter. Deze tapijten hebben een geluiddempende werking en zijn makkelijker te reinigen.

Bij vloerkledenloods vind je een ruim assortiment aan vloerkleden in verschillende woonstijlen zoals, Bohemian vloerkleden, Scandinavische vloerkleden en Moderne vloerkleden. Heb je een specifieke vraag? Neem contact met ons op via de mail info@interieur05.nl of bel ons op +31(0)58 8430755.

© Beryl van der Mossel


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode