Vloerkleed reinigen: Hoe houd je een vloerkleed langer mooi?

Vloerkleed reinigen: Hoe houd je een vloerkleed langer mooi?

 

Vloerkleden kunnen een mooie toevoeging zijn aan je interieur en hebben vele voordelen. Zo kan een vloerkleed isolerend werken, voelt het zacht aan de voeten en het kan verschillende interieuritems verbinden waardoor de woonruimte één geheel wordt. Genoeg redenen om een vloerkleed toe te voegen aan je interieur! Wél is het een interieuritem dat, over het algemeen, intensief gebruikt wordt. Een nadeel hiervan is dat het sneller vies wordt. Het is daarom belangrijk dat je een vloerkleed goed onderhoudt zodat hij langer mee gaat en een eyecatcher blijft in jouw interieur.

Er zijn verschillende redenen waarom een vloerkleed vies kan worden. Bijvoorbeeld doordat er veel overheen gelopen wordt met schoenen. Ook een veel voorkomend probleem is vlekken door bijvoorbeeld koffie of kaarsvet. In dit artikel hebben we voor elke soort vlek een stappenplan opgesteld hoe je de vlek het beste kunt verwijderen. Met dit artikel bij de hand zul je lang plezier hebben van je vloerkleed!

 

Hoe haal je kaarsvet uit een vloerkleed?

Als het buiten donker en guur is, maken we het maar al te graag gezellig in huis met brandende kaarsen. Maar wanneer je even niet oplet kan het zo maar zijn dat er kaarsvet op je vloerkleed morst. Het verwijderen van kaarsvet uit een vloerkleed kan een uitdaging zijn, maar met deze stappen kun je de vlek succesvol verwijderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en voorzichtig te werken om te voorkomen dat je het vloerkleed beschadigt.

Benodigdheden:

  • IJsblokjes (optioneel)
  • Plastic zak
  • Theedoek
  • Strijkijzer
  • James Vlekkenwonder
  • Water
  • Emmer
  • Borstel
  • Stofzuiger

 

Stap 1: Verwijder het overtollige kaarsvet

Begin met het verwijderen van het overtollige kaarsvet door het voorzichtig af te schrapen met een plastic zak. Zorg ervoor dat je het kaarsvet niet in het tapijt wrijft. Als het kaarsvet nog zacht is, kun je het afkoelen met ijsblokjes om het gemakkelijker af te schrapen.

 

Stap 2: Leg een theedoek op de vlek

Leg een theedoek op de vlek en verwarm het strijkijzer op een lage stand. Plaats het strijkijzer op de theedoek en wacht tot het kaarsvet smelt en in de theedoek wordt opgenomen. Blijf het strijkijzer verplaatsen en vervang de theedoek indien nodig totdat je geen kaarsvet meer kunt verwijderen.

 

Stap 3: Reinig het vloerkleed

Spray de James Vlekkenwonder op de vlek volgens de instructies op de verpakking. Werk vervolgens de schoonmaakoplossing het tapijt in met een borstel. Laat de schoonmaakoplossing enkele minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig af met water.

 

 

Stap 4: Droog het vloerkleed

Gebruik een schone handdoek om het overtollige water uit het vloerkleed te verwijderen. Laat het vloerkleed vervolgens aan de lucht drogen of gebruik een ventilator om het droogproces te versnellen.

 

Stap 5: Stofzuig het vloerkleed

Zodra het vloerkleed droog is, stofzuig je het grondig om alle vezels op te tillen en ervoor te zorgen dat het tapijt er als nieuw uitziet.

 

Hoe krijg je koffie uit een vloerkleed?

Koffie, iets wat voor vele mensen niet weg te denken is uit het dagelijkse leven. Koffie morsen is dan ook een veel voorkomend probleem. Wanneer er koffie op een vloerkleed is gemorst, is het belangrijk om snel te handelen om te voorkomen dat de vlek permanent wordt. Hieronder vind je gedetailleerde tips over hoe je koffie uit een vloerkleed kunt krijgen.

Benodigdheden:

  • Absorberende doeken of papieren handdoeken
  • Emmer met warm water
  • James Vlekkenwonder of afwasmiddel
  • Schone doek of spons
  • Tapijtreiniger (optioneel)

 

Stap 1: Dep de koffie zo snel mogelijk op

Zodra je merkt dat er koffie op het vloerkleed is gemorst, gebruik dan een absorberende doek of papieren doek om de vloeistof zo snel mogelijk op te deppen. Probeer hierbij niet te wrijven want dat kan de vlek verder verspreiden.

 

Stap 2: Maak een schoonmaakoplossing

Maak een schoonmaakoplossing. Je hebt bijvoorbeeld James Vlekkenwonder. Dit is een reinigingsmiddel dat erg geschikt is voor vloerkleden. Een alternatief is om een theelepel afwasmiddel te mengen met twee kopjes warm water. Het afwasmiddel zal helpen om de olieachtige koffievlek op te breken.

 

Stap 3: Breng de schoonmaakoplossing aan

Gebruik een schone doek om de schoonmaakoplossing op de koffievlek aan te brengen. Begin bij de buitenste randen van de vlek en werk langzaam naar het midden toe. Laat de oplossing een paar minuten intrekken.

 

Stap 4: Dep de vlek opnieuw

Gebruik opnieuw een schone, absorberende doek of papieren doek om de schoonmaakoplossing op te deppen. Spoel de doek regelmatig uit en blijf deppen totdat de vlek niet meer afgeeft.

 

Stap 5: Spoel het vloerkleed af

Spoel het vloerkleed af met koud water om eventuele resten van de schoonmaakoplossing te verwijderen. Zorg ervoor dat je het kleed niet te nat maakt en dat je het grondig uitspoelt.

 

Stap 6: Droog het vloerkleed

Droog het vloerkleed zo snel mogelijk af. Gebruik een ventilator of een föhn op een koele stand om het droogproces te versnellen. Zorg ervoor dat het kleed volledig droog is voordat je er weer op loopt.

Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kun je overwegen om een professionele tapijtreiniger te raadplegen. Het is belangrijk om te onthouden dat sommige tapijten speciale reinigingsmethoden vereisen, dus lees altijd eerst de instructies van de fabrikant voordat je begint met schoonmaken.

 

Hoe krijg je verf uit een vloerkleed?

Het verwijderen van verf uit een vloerkleed kan een lastige klus zijn, maar het is zeker mogelijk. Met de juiste reiniging kun je in de meeste gevallen de verf, zonder beschadiging, uit het kleed halen. Ook hieronder hebben we weer een mooi stappenplan voor je gemaakt.

Benodigdheden:

  • Lepel of spatel
  • Emmer
  • Warm water
  • Afwasmiddel of James Vlekkenwonder
  • Schone doek
  • Schone, vochtige doek
  • Tapijtreiniger (optioneel)
  • Wegwerphandschoenen

 

Stap 1: Zo snel mogelijk actie ondernemen

Als er verse verf op je vloerkleed is gemorst, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe langer de verf op het kleed blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen.

 

Stap 2: Verwijder zoveel mogelijk verf

Gebruik een lepel of spatel om zoveel mogelijk verf van het kleed te schrapen of te deppen. Zorg ervoor dat je niet wrijft, want dit kan de verf alleen maar verder in het kleed wrijven.

 

Stap 3: Maak een reinigingsoplossing

Meng een oplossing van warm water en afwasmiddel of een mild schoonmaakmiddel zoals James Vlekkenwonder in een emmer. Gebruik geen bleekmiddel of agressieve reinigingsmiddelen, want deze kunnen de vezels van het kleed beschadigen.

 

Stap 4: Breng de reinigingsoplossing aan

Dompel een schone doek in de reinigingsoplossing en dep deze voorzichtig op het verfvlek op het kleed. Laat de oplossing enkele minuten inwerken.

 

Stap 5: Spoel het kleed uit

Gebruik een schone, vochtige doek om het kleed uit te spoelen. Spoel de doek regelmatig uit om te voorkomen dat er verf of reinigingsoplossing achterblijft op het kleed.

 

Stap 6: Herhaal indien nodig

Als de verfvlek nog steeds zichtbaar is, herhaal dan stap 4 en 5 totdat de vlek verdwenen is. Wees geduldig en blijf deppen in plaats van te wrijven.

 

Stap 7: Laat het kleed drogen

Laat het kleed aan de lucht drogen. Zorg ervoor dat het kleed helemaal droog is voordat je het weer gaat gebruiken.

Om meer vlekken te voorkomen in de toekomst kun je overwegen je vloerkleed te impregneren met een impregneerspray. Dit maakt een vloerkleed water en vuilafstotend en hierdoor makkelijker schoon te maken.

 

Hoe krijg je kattenpis uit een vloerkleed?

We zijn allemaal gek op onze harige viervoeters. Helaas brengt het hebben van een huisdier ook minder prettige situaties met zich mee.. Katten zijn erg territoriaal maar ook zijn ze erg gevoelig voor stress. Dit zijn twee eigenschappen waardoor een kat kan besluiten hen behoefte in huis te doen in plaats van buiten of op de kattenbak. Kattenpis heeft over het al gemeen een sterke, scherpe ammoniak achtige geur. Het is natuurlijke erg vervelend wanneer deze geur zich bevindt in bijvoorbeeld je vloerkleed. Hieronder hebben we een stappenplan voor je gemaakt zodat je met handige tips je vloerkleed kunt verwijderen van kattenpis.

Benodigdheden:

  • Absorberende doek of handdoek
  • Wegwerphandschoenen (optioneel)
  • Witte azijn
  • Water
  • Een spuitfles
  • Baking soda
  • Stofzuiger

Mogelijk hebt je ook een emmer en een borstel nodig als je de azijnoplossing met de hand wilt aanbrengen in plaats van met een spuitfles.

 

Stap 1: Verwijder zoveel mogelijk urine

Verwijder zoveel mogelijk urine met een absorberende doek of handdoek. Druk de doek op de urine om het op te nemen, herhaal dit tot er geen urine meer uit het vloerkleed komt. Gebruik eventueel wegwerphandschoenen om te voorkomen dat je zelf urine op je handen krijgt.

 

Stap 2: Maak een oplossing

Maak een reiniging oplossing van gelijke delen witte azijn en water. Witte azijn neutraliseert de urinegeur en helpt om de vlek te verwijderen.

 

Stap 3: Breng de azijnoplossing royaal aan

Breng de azijnoplossing royaal aan op de urinevlek. Laat het enkele minuten inwerken.

 

Stap 4: Neem het overtollig vocht op

Gebruik opnieuw een absorberende doek om het overtollige vocht op te nemen. Druk de doek stevig op de vlek om zoveel mogelijk van het vocht op te nemen.

 

Stap 5: Strooi baking soda over de vlek.

Strooi baking soda over de vlek. Baking soda absorbeert de resterende urinegeur en maakt het schoonmaken makkelijker.

 

Stap 6: Laat enkele uren intrekken

Laat de baking soda enkele uren op het vloerkleed zitten, bijvoorbeeld een hele nacht.

 

Stap 7: Stofzuig

Stofzuig de baking soda grondig van het vloerkleed.

 

Stap 8: Herhaal indien nodig

Herhaal indien nodig. Soms is het nodig om de stappen te herhalen om de vlek volledig te verwijderen en de urinegeur te neutraliseren.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als er kattenpis op het vloerkleed terecht is gekomen. Hoe langer de urine op het vloerkleed blijft, hoe moeilijker het is om de vlek te verwijderen en de urinegeur te neutraliseren.

 

Hoe krijg je braaksel uit een vloerkleed?

Het opruimen van braaksel uit een vloerkleed kan een onaangename taak zijn, maar het is belangrijk om het zo snel mogelijk te doen om vlekken en geuren te voorkomen. Hieronder vind je een stappenplan met benodigdheden om kots uit een vloerkleed te verwijderen.

Benodigdheden:

  • Wegwerphandschoenen (optineel)
  • Papieren handdoeken of keukenrol
  • Een plastic zak
  • Vlekkenverwijderaar ( bijvoorbeeld James Vlekkenwonder)
  • Warm water
  • Een zachte doek of spons
  • Een emmer

 

Stap 1: Gebruik latex handschoenen

Trek de latexhandschoenen aan om jezelf te beschermen tegen mogelijke bacteriën en geuren.

 

Stap 2: Verwijder voorzichtig braaksel

Verwijder voorzichtig de grotere stukken braaksel van het vloerkleed met behulp van papieren handdoeken of keukenrol. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat de vlek verder in het tapijt wordt gewreven.

 

Stap 3: Stop het verwijderde braaksel

Stop het verwijderde braaksel in een plastic zak en sluit deze goed af. Gooi het zakje weg op een hygiënische manier.

 

Stap 4: Controleer het vloerkleed

Controleer het vloerkleed op eventuele resterende vlekken. Als er nog steeds een vlek zichtbaar is, ga dan verder met de volgende stappen.

 

Stap 5: Meng de vlekkenverwijderaar

Meng de vlekkenverwijderaar zoals James vlekkenwonder volgens de instructies op de verpakking met warm water in een emmer. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen gebruikt.

 

Stap 6: Doop een zachte doek of spons in het mengsel

Doop een zachte doek of spons in het mengsel van vlekkenverwijderaar en warm water en knijp overtollig vocht eruit. Test eerst op een onopvallende plek van het vloerkleed om er zeker van te zijn dat de vlekkenverwijderaar geen schade aanricht.

 

Stap 7: Dep voorzichtig

Dep voorzichtig op de vlek met de doek of spons. Doe dit in plaats van te wrijven, omdat wrijven de vlek verder kan verspreiden.

 

Stap 8: Herhaal

Herhaal het deppen totdat de vlek geleidelijk vervaagt. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, omdat dit het tapijt kan beschadigen.

 

Stap 9: Spoel de doek of spons uit

Spoel de doek of spons regelmatig uit in schoon water en blijf deppen totdat de vlek volledig is verdwenen.

 

Stap 10: Dep droog met een schone doek

Dep het gereinigde gebied tenslotte droog met een schone doek of keukenrol.

Het is belangrijk om het vloerkleed grondig te laten drogen om schimmelvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en gebruik indien nodig een ventilator om het droogproces te versnellen.

 

Hoe krijg je honden/katten haren uit je vloerkleed

Iets waar vele mensen dagelijks mee te maken krijgen: honden- en katten haren vast gekleefd aan onder andere je vloerkleed. Het verwijderen van honden- en kattenharen uit een vloerkleed kan uitdagend zijn, maar met de juiste stappen kun je het haar effectief verwijderen. Ook hiervoor hebben we weer een uitgebreid stappenplan voor je geschreven. Lees je mee?

Benodigdheden:

  • Rubberen bezem of rubberen handschoen
  • Stofzuiger
  • Pluizenroller of plakband
  • Emmer met warm water en mild reinigingsmiddel
  • Schone doek

 

Stap 1: Voorbereiding van het vloerkleed

Haal eventuele grote stukken vuil, stof of voedselresten van het vloerkleed door ze voorzichtig op te pakken of er af te schudden zodat er alleen haren achterblijven.

 

Stap 2: Gebruik een rubberen bezem of handschoen

Gebruik een rubberen bezem of trek een rubberen handschoen aan en veeg deze over het vloerkleed in één richting. Het rubber creëert wrijving die de haren losmaakt en ze gemakkelijker verwijdert. Verzamel regelmatig de losgekomen haren en gooi ze in een prullenbak of vuilniszak.

 

Stap 3: Stofzuigen

Gebruik een krachtige stofzuiger met een borstel- of turboborstelopzetstuk. Ga langzaam over het vloerkleed in verschillende richtingen om zoveel mogelijk haren op te zuigen. Besteed extra aandacht aan gebieden waar huisdieren vaak komen of waar veel haren zijn verzameld, zoals rustplekken of favoriete ligplekken.

 

Stap 4: Pluizenroller of plakband

Gebruik een pluizenroller met kleefstrips of plakband om de overgebleven haren op te pakken. Rol de pluizenroller voorzichtig over het vloerkleed en druk stevig aan om de haren aan het kleefgedeelte te laten kleven. Verwijder regelmatig de verzamelde haren van de pluizenroller en gooi ze weg.

 

Stap 5: Nat reinigen

Vul een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Meng het water en het reinigingsmiddel grondig. Doop een schone doek in het reinigingsmengsel en wring het overtollige water eruit. Maak het vloerkleed voorzichtig schoon met de vochtige doek, waarbij je in cirkelvormige bewegingen werkt.

Let op: Controleer altijd of het vloerkleed geschikt is voor nat reinigen voordat je deze stap uitvoert, om schade te voorkomen. Raadpleeg indien nodig Vloerkledenloods.

 

Stap 6: Droog het vloerkleed

Laat het vloerkleed volledig drogen voordat je het weer in gebruik neemt

 

Hoe krijg je vetvlekken van bijvoorbeeld chips uit je vloerkleed

Avonds lekker chillen op de bank met je een bakje chips, klinkt als muziek in de oren. Maar wanneer er chips op je vloerkleed valt en vet achterlaat is dat natuurlijk minder leuk. Vet uit een vloerkleed halen klinkt als een uitdaging maar met dit stappenplan maken we het een stukje makkelijker voor je. Lees je mee?

Benodigdheden:

  • Keukenpapier of schone doek
  • Absorberend materiaal zoals maïszetmeel, talkpoeder of zuiveringszout
  • Stofzuiger met zachte borstelopzet of speciale stand voor tapijtreiniging
  • Mild vloeibaar afwasmiddel of speciaal tapijtreinigingsmiddel
  • Warm water
  • Schone doek of spons
  • Schoon water
  • Handdoeken

 

Stap 1: Directe actie

Als je een verse vetvlek op je vloerkleed ziet, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Gebruik keukenpapier of een schone doek om zo veel mogelijk vet op te nemen. Dep voorzichtig op de vlek, maar wrijf niet, want dit kan het vet verder in het kleed wrijven.

 

Stap 2: Absorberend materiaal

Strooi vervolgens een absorberend materiaal, zoals maïszetmeel, talkpoeder of zuiveringszout, royaal over de vlek. Laat het materiaal ongeveer 15-20 minuten op de vlek liggen. Deze stoffen helpen het vet te absorberen en zullen het kleed droger maken.

 

Stap 3: Voorzichtig stofzuigen

Gebruik een stofzuiger om het absorberende materiaal van het kleed te verwijderen. Gebruik een zachte borstelopzet of schakel over naar de speciale stand voor het reinigen van tapijten. Zorg ervoor dat je grondig stofzuigt om al het overtollige poeder te verwijderen.

 

Stap 4: Reinigingsoplossing maken

Maak een reinigingsoplossing door een kleine hoeveelheid mild vloeibaar afwasmiddel of een speciaal tapijtreinigingsmiddel zoals James Vlekkenwonder om te mengen met warm water. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel volgt voor de juiste verhoudingen.

 

Stap 5: Test op een onopvallende plek

Voordat je de reinigingsoplossing op de vetvlek aanbrengt, is het verstandig om deze eerst te testen op een onopvallende plek van het vloerkleed, zoals de achterkant of een hoekje om er zeker van te zijn dat de oplossing het kleed niet beschadigt of de kleuren vervaagt.

 

Stap 6: Dep de vlek met de reinigingsoplossing

Bevochtig een schone doek of spons lichtjes met de reinigingsoplossing en dep voorzichtig op de vetvlek. Werk vanaf de buitenkant van de vlek naar het midden toe om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Dep herhaaldelijk totdat je merkt dat de vlek begint te vervagen.

 

Stap 7: Spoelen met schoon water

Maak een nieuwe doek of spons vochtig met schoon water en dep daarmee op de behandelde vlek om de reinigingsoplossing te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle resten van het reinigingsmiddel volledig uit het kleed spoelt, om te voorkomen dat er een plakkerigheid achterblijft.

 

Stap 8: Droog het vloerkleed

Dep het gereinigde gebied met een schone handdoek om overtollig vocht te absorberen. Plaats vervolgens een droge handdoek of een paar lagen keukenpapier over het natte gedeelte en laat een liggen tot het overtollig vocht volledig opdroogt is.

Om meer vlekken te voorkomen in de toekomst kun je overwegen je vloerkleed te impregneren met een impregneerspray. Dit maakt een vloerkleed water en vuilafstotend en hierdoor makkelijker schoon te maken.

 

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met je vrienden of lees ook onze blog: Hoe maak je een hoogpolig vloerkleed schoon? Is je vloerkleed niet meer te redden? Bij Vloerkledenloods vind je een uitgebreid assortiment vloerkleden in verschillende woonstijlen, zoals retro vloerkleden, bohemian vloerkleden en moderne vloerkleden in verschillende kleuren en maten.

© Beryl van der Mossel


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode