Waarom zit er zo'n prijsverschil tussen wollen vloerkleden?

Waarom zit er zo'n prijsverschil tussen wollen vloerkleden?

 

Wollen vloerkleden zijn te verkrijgen in alle soorten, kleuren en maten, maar waarom zit er soms zo’n groot prijs verschil tussen deze kleden? Wol is toch gewoon wol? In deze blog leggen we je precies uit waarom er soms een groot prijs verschil zit tussen het ene wollen vloerkleed en het andere wollen kleed. Lees je mee?

 

Hoe wordt de prijs van een wollen vloerkleed bepaald?

De prijs van een wollen vloerkleed wordt door de volgende factoren bepaald:

  • De kwaliteit van de wol
  • Het productieproces
  • Dichtheid van de pool
  • Het ontwerp
  • Grootte van het vloerkleed

Ik ga stuk voor stuk deze punten toelichten en uitleggen waar er precies op wordt gelet.

 

De kwaliteit van de wol

Voor de wollen vloerkleden van Vloerkledenloods wordt alleen schapenwol gebruikt. De beste kwaliteit schapenwol is de wol van het merinoschaap. merino wol is zacht, fijn en absorbeert vocht. Deze wol soort kriebelt of jeukt niet, in tegenstelling tot andere wol. Dit komt door de hoge dichtheid. Merino wol wat uit Nieuw Zeeland komt is kwalitatief het beste wol wat er bestaat. Dit komt omdat de schapen hier hoog in de bergen in een goed klimaat leven. Dit klimaat is zeer gunstig voor de hun vacht, de wol glanst mooi en er komt een linea laagje overheen. Dit is een soort vettig laagje waardoor de wol soepel blijft en beter beschermd is.

Andere schapenrassen hebben vaak dikker en steviger wol. Hierdoor kriebelt het materiaal ook meer.

Daarnaast heb je nog het verschil tussen bloot en doodwol. Blootwol is scheerwol wat afkomstig is van een levend schaap. Omdat het schaap nog leeft wanneer het geschoren wordt, is de kwaliteit van de wol vezels erg goed. De kans dat de wol gaat pluizen is hierdoor ook kleiner.

Dood wol is scheerwol wat afkomstig is van een doodschaap. Omdat dit schaap niet meer levend is, zijn de kwaliteit van de wol vezels een stuk minder en is de kans dat de wol gaat pluizen een stuk groter.

 

Het productieproces

Het productieproces van een wollen vloerkleed is erg bepalend in de prijsberekening. Wollen vloerkleden die met de hand worden gewoven, vergen veel meer tijd en vakmanschap.

Machinaal gewoven vloerkleden worden door een machine gemaakt. Hierdoor wordt het productie proces erg verkleind en kunnen deze vloerkleden ook goedkoper worden aangeboden.

 

Dichtheid van de pool

De dichtheid van de pol is ook wel de hoeveelheid wol per vierkante inch, wat in het vloerkleed is verwerkt. Hoe dichter de pol, des te meer wol is er in het vloerkleed verwerkt. Een dichtere pool zorgt voor een meer comfortabeler en voller vloerkleed.

Berber Wollen Vloerkleed Tafraout Q-4 De Munk Carpets

 

Het ontwerp

Het ontwerp van het vloerkleed heeft ook een grote rol bij het bepalen van de prijs. Lastige patronen en structuren vereisen meer tijd en expertise. Ook kunnen bekende merknamen de prijs van een kleed verhogen.

Vloerkleed Nancy 9 Grijs Bruin - Brinker

 

Grootte van het vloerkleed

De grote van het wollen vloerkleed verhoogt van zelfsprekend de prijs ook. Standaard formaten kunnen vaak goedkoper worden aangeboden, omdat hiervan een voorraad wordt gehanteerd. Dit zijn bijvoorbeeld vloerkleden van onze eigen collectie zoals: De Cobble Stone en De Vik. Vloerkleden die opmaat worden gemaakt, worden per vierkante meter berekend. Dit zijn vloerkleden van de merken: Brinker Carpets, De Munk Carpets, Desso, Karpi en Eva Interior.

Dit geld ook voor ronde kleden, omdat deze worden uitgesneden en de overige wol niet direct gebruikt kan worden. Voor speciale vormen worden vaak ook extra kosten in rekening gebracht, omdat dit meer tijd kost om te maken.

Wollen Vloerkleed Firenze 29 De Munk Carpets

 

Waar moet ik nou precies op letten?

Wilt u een wollen vloerkleed gaan aanschaffen? Let dan op bovenstaande punten. Mocht er een groot prijsverschil zitten tussen twee toch op elkaar lijkende vloerkleden? Dan kan een van deze punten de reden daarvoor zijn.

 

Vond je dit artikel nou nuttig om te lezen? Lees dan ook eens: Hoe wordt een wollen vloerkleed gemaakt? Van schaap tot vloerkleed. Of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie.

© Sven Westerhuis

 

 

Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode