Verschillende kleuren wollen draden.

Hoe wordt een wollen vloerkleed gemaakt? Van schaap tot vloerkleed

, 4 min lezen

Wollen vloerkleden zijn super populair, en dat snappen we wel. Een wollen vloerkleed heeft een warme, knusse en zachte uitstraling. Daarnaast voelt het kleed ook heerlijk zacht aan je voeten en gaat het goed samen met de meeste interieur stijlen. Maar hoe word zo'n wollen vloerkleed nou gemaakt?

Wollen vloerkleden zijn super populair, en dat snappen we wel. Een wollen vloerkleed heeft een warme, knusse en zachte uitstraling. Daarnaast voelt het kleed ook heerlijk zacht aan je voeten en gaat het goed samen met de meeste interieur stijlen. Maar hoe word zo'n wollen vloerkleed nou gemaakt?

 

We beginnen helemaal bij het begin

Een wollen vloerkleed begint natuurlijk bij het materiaal wol en dat begint bij het schaap. De meeste schapen worden twee keer in het jaar, in de lente en op het einde van de zomer geschoren. Dit gebeurd met een handschaar of een speciale tondeuse. Meestal zijn het schapenboeren die enorm grote kuddes schapen hoeden.

De verschillende soorten wol die gebruikt wordt voor vloerkleden kan komen van allemaal soorten schapen. de meest gebruikte wol is van het merino schaap. Dit zijn schapen die voornamelijk worden gehouden voor hun zachte en kostbare vacht. De wol heeft van nature een mooie glans. Er zijn duizenden schapenrassen ter wereld met allemaal andere wol soorten.  Elke wol soort heeft specifieke eigenschappen. De meeste wol wereldwijd is afkomstig van merino schapen en wordt geproduceerd in Australië, China en Nieuw-Zeeland. wil je nou meer weten over de verschillende soorten schapen waar de wol van word gebruikt in vloerkleden? lees dan ook ons artikel ''De verschillende soorten en stijlen van wollen vloerkleden''.

Schaap dat wordt geschoren.

 

Nu heb je de wol, hoe nu verder?

Nadat de wol is geschoren word de wol beoordeeld en gesorteerd. Het schapenwol wordt gewassen in een aantal baden met water, zeep en natriumcarbonaat, of een soortgelijk loogzout. Door het wassen worden zand, vuil en vet verwijderd.

De wol wordt nu gekaard. De vezels worden ontward door deze door een kam met metalen punten te halen die de draden rechttrekt. Door het kaarden wordt het overgebleven vuil uit de vezels verwijderd. Nu word de wol opgeslagen om te drogen. Na het drogen kan de wol geverfd worden. Dit gebeurd door de wol in een verfbad te dopen met kleurstof, hoe langer je de wol laat zitten, hoe donkerder de kleur word. Nadat de wol de gewenste kleur heeft laat je de wol weer drogen. Als de wol helemaal droog is is het klaar om gesponnen te worden. De wolvezels worden tot garen gesponnen en in elkaar gedraaid tot een draad. Meerdere draden worden samengevoegd tot een sterke draad, wat twijnen heet. Het garen wordt vervolgens op klossen of kegels gewikkeld en tot een stof geweven. 

Wollen draden worden gewoven.

 

De stof is geweven, wat is de volgende stap?

Het schetsen, berekenen, schilderen en het gereedmaken van het weefgetouw, zijn belangrijke stappen in het productieproces van een vloerkleed. Voor elk nieuw vloerkleedontwerp moet een knoopplan worden opgesteld, als leidraad voor de wever. De ontwerptekening wordt door een tekenaar op papier getekend en ingekleurd. Dit vereist veel vaardigheid en precisie.

Een nauwkeurige prijsschatting is erg belangrijk en daarom wordt in moderne textielfabrieken vóór het knoopproces een digitale berekening van de grondstoffen uitgevoerd. Dit is gericht op een beter inzicht in de uiteindelijke productiekosten en het beperken van verliezen. Zodra de schets voltooid is en de kilogrammen materiaal zijn bepaald, worden al deze gegevens verzameld en doorgegeven aan de verver.

Garenverven is een nauwgezet en complex proces dat ervaring en vaardigheid vereist. Eerst worden bepaalde vezels in het laboratorium gekleurd en probeert de colorist zo dicht mogelijk bij de referentiekleur te komen.

Er wordt een prijsberekening gemaakt voor het wollen vloerkleed.

 

Nu is het ontwerp en de stof klaar en kan de productie gestart worden

Er zijn verschillende technieken om een vloerkleed te maken, bijvoorbeeld: turfen, weven en knopen. De knooptechniek wordt het meest gebruikt om wollen vloerkleden te maken. In tegenstelling tot gewoven vloerkleden, bestaan ​​geknoopte vloerkleden uit meerdere knopen die individueel aan een basis zijn vastgemaakt. Zodra het knoopproces is voltooid, wordt overtollig materiaal verwijderd om het uiteindelijke patroon zichtbaar te maken.

Handgeknoopte vloerkleden zijn doorgaans duurder dan gewoven vloerkleden. Het productieproces is arbeidsintensiever en complexer. Machinaal geknoopte tapijten worden op dezelfde manier gemaakt als handgeknoopte tapijten. Het verschil is dat het knoopproces machinaal gebeurt. Dit verkort het productieproces aanzienlijk. Een handgeknoopt vloerkleed kan meerdere maanden langer duren om te produceren, dan een machinaal geknoopt vloerkleed. Het gebruik van machines maakt het ook mogelijk om meerdere vloerkleden met precies hetzelfde ontwerp te produceren. Nu de stof is geknoopt en afgewerkt heb je een prachtig wollen vloerkleed, die na de kwaliteitscontrole klaar is voor verkoop! 

Wollen vloerkleden die klaar zijn voor de verkoop.



Vond je dit artikel nou nuttig om te lezen? Lees dan ook eens: Hoe maak je een wollen vloerkleed schoon? Of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie.

© Jente Riemersma

Tags


Blog posts

© 2024 Vloerkledenloods, Powered by Shopify

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.