Hoe onderhoud je een wollen vloerkleed: 10 tips

Hoe onderhoud je een wollen vloerkleed: 10 tips

Wollen vloerkleed bruin/wit/grijs - Rosemary

 

Wollen vloerkleden staan bekend om hun natuurlijke en zachte uitstraling. Wol heeft een islorende werking en houdt dus warmte vast. Omdat wol zo flexibel is neemt het snel zijn oude vorm terug, hierdoor zijn wolle tapijten erg weerbaar voor slijtage.

Naast deze eigenschappen is wol vuilafstotend en heeft het zelfreinigende eigenschappen. Het onderhouden van een wollen vloerkleed is zoals je kan zien vrij eenvoudig. In deze blog geven we je tien tips over hoe onderhoud je het beste een wollen vloerkleed. Lees je mee?

 

10 tips voor het onderhouden van jouw wollen vloerkleed

  1. Stofzuigen

Het schoonhouden van je carpet begint natuurlijk bij de basis en dat is stofzuigen. Door dit meerdere malen per week te doen, zorg je ervoor dat het vuil zich niet ophoopt. Daarnaast kan wol vooral aan het begin wat pluizen, door dit regelmatig te stofzuigen hoopt dit niet op. Door dit drie keer per week te doen blijft het vloerkleed zijn mooie staat behouden.

Voor het stofzuigen raden wij wel aan om een opzet stuk met een zachte borstel te gebruiken, zodat de wol vezels niet beschadigd raken. Heb je dit niet? Zorg dan dat de harde borstel is ingeklapt, zodat dit de vezels niet beschadigd. Vaak is het het beste om in een richting te stofzuigen, zodat je niet onnodig veel banen creeërd in het vloerkleed.

 

  1. Draai je kleed om

Veel wollen vloerkleden van Vloerkledenloods zijn dubbelzijdig te gebruiken. Het is belangrijk dat het vloerkleed om de zoveel maanden wordt omgedraaid. Hierdoor slijt het kleed gelijkmatig. Ook is het belangrijk voor verkleuring om je carpet om te draaien, hierdoor voorkom je dat niet 1 gedeelte van je kleed verkleurd. Dit is vooral het geval bij hele belichte ruimtes.

Rond wollen vloerkleed Gapo beige/wit gemeleerd

 

  1. Behandel vlekken meteen

Als er een vlek op het vloerkleed komt is het erg belangrijk dit zo snel mogelijk te behandelen. Heb je hiervoor niks in huis? Gebruik dan wat zout met lauw water en dep dit voorzichtig op de vlek. Pas op dat je niet wrijft of te hard drukt, dit kan de vlek verergeren. Is de vlek nog niet verholpen, gebruik dan de James reinigingsset.

 

  1. Vermijd direct zonlicht

Probeer het kleed niet in het directe zonlicht te leggen. Veel zonlicht kan de kleur van het kleed vervagen, ook kan door te veel zonlicht de wol vezels beschadigd raken. Komt het kleed wel in een ruimte met veel zonlicht te liggen, maak dan gebruik van gordijnen of jaloezieën.

Berber vloerkleed zand Nador - Interieur05

 

  1. Laten luchten

Wol heeft soms de neiging om geuren op te nemen, dit gebeurd voornamelijk in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Laat het vloerkleed 2 tot 4 keer per jaar (mag ook vaker) een dagje lekker buiten luchten. Hang het kleed op een droge en schone plek en laat de natuurlijke lucht door het kleed gaan.

 

  1. Professionele reiniging

Als het kleed erg vies is kan het helpen om het vloerkleed te laten reinigen. Professionals kunnen je vloerkleed maximaal reinigen, zodat deze er weer als nieuw uitziet. Professionals hebben de expertise om het kleed te reinigen, zonder de wol vezels aan te tasten.

 

  1. Gebruik een antislip mat

Een antislip mat heeft vele voordelen. Dit ondertapijt zorgt niet alleen ervoor dat je kleed mooi op zijn plek blijft liggen, maar hierdoor heb je ook minder last van slijtage. Door de antislip werking is er minder wrijving is het vloerkleed en krijg je minder snel last van slijtage. Een antislip mat verlengt dus echt de levensduur van je vloerkleed.

Wollen vloerkleed Bologne beige naturel met franjes en een antislip ondertapijt

 

  1. Vermijd zware meubels

Plaats zware meubels zoveel mogelijk om het kleed heen. Zware meubels zorgen vaak voor blijvende schade en afdrukken. Moeten je meubelstukken wel op het vloerkleed staan gebruik dan brede poten om het gewicht zoveel mogelijk te verdelen.

 

  1. Kam de vezels voorzichtig

Het kan helpen om af en toe de vezels van het vloerkleed voorzichtig te kammen met een zachte borstel. Deze borstel heeft zachte haren die het kleed niet kan beschadigen. Dit helpt om klitten te verwijderen en pluisjes op te frissen. Zo blijft jou vloerkleed er mooi verzorgt uitzien.

 

  1. Leer de onderhoudsinstructies

Elk vloerkleed heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Zo staat er op elk vloerkleed een label met bepaalde informatie. Door deze informatie te kennen weet je welk onderhoud er bij jou vloerkleed hoort. 

Door deze 10 tips toe te passen behoud je wollen vloerkleed een top conditie en kan je jarenlang genieten van je tapijt!

De Munk Carpets informatie label met QR-code voor onderhoudsinstructies

 

Vond je dit artikel nou nuttig om te lezen? Lees dan ook eens: hoe wordt een wollen vloerkleed gemaakt? Van schaap tot vloerkleed.Of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie.

© Sven Westerhuis


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode