Hoe krijg je bobbels en vouwen uit een vloerkleed?

Hoe krijg je bobbels en vouwen uit een vloerkleed?

Vloerkleed Joe paars/oranje - Vintt

 

Een vloerkleed kan een prachtige toevoeging zijn aan je interieur, maar soms kunnen bobbels en vouwen de algehele uitstraling en functionaliteit ervan belemmeren. Gelukkig zijn er verschillende methoden en technieken die je kunt toepassen om dit mankement te corrigeren. In dit artikel zullen we enkele effectieve manieren bespreken om bobbels en vouwen uit een vloerkleed te verwijderen en het weer in perfecte staat te brengen.

 

Methode 1: Stomen

Stomen is een populaire methode om vouwen uit een vloerkleed te verwijderen. Hieronder vertellen we je hoe je dit kunt doen:

  • Huur een stoomreiniger of gebruik een stoomfunctie op je stofzuiger (indien beschikbaar).
  • Vul de stoomreiniger met schoon water en verwarm het volgens de instructies van de fabrikant.
  • Ga met de stoomreiniger langzaam over het vloerkleed en richt de stoomstraal op de gebieden met vouwen en bobbels.
  • Gebruik een plat voorwerp om het vloerkleed glad te strijken terwijl je stoomt. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om het kleed niet te beschadigen.
  • Herhaal indien nodig totdat de vouwen en bobbels zijn verdwenen.

 

Methode 2: Natte handdoek en strijkijzer

Let op: Deze methode is alleen geschikt voor kleden die bestand zijn tegen hitte. Bij synthetische vloerkleden is er kans op smelting gevaar. Weet je zeker dat jouw vloerkleed niet van synthetisch materiaal is? Volg dan deze stappen:

  • Bevochtig een schone handdoek met water en wring het overtollige vocht eruit, zodat de handdoek vochtig is maar niet druipend nat.
  • Leg de vochtige handdoek over het gebied met vouwen en bobbels op het vloerkleed.
  • Verwarm het strijkijzer op een geschikte temperatuur voor het type vezels van het kleed (raadpleeg het etiket of de fabrikant).
  • Strijk voorzichtig over de handdoek, waarbij je ervoor zorgt dat het strijkijzer niet direct in contact komt met het kleed. De stoom en hitte zullen helpen om de vezels te ontspannen en de vouwen te verwijderen.
  • Haal de handdoek weg en gebruik je handen of een plat voorwerp om het kleed voorzichtig glad te strijken.
  • Laat het kleed volledig drogen voordat je er weer op loopt om mogelijke schade te voorkomen.

Vloerkleed Joe groen - Vintt

 

Methode 3: Gewicht methode

Deze methode kan effectief zijn bij hardnekkige vouwen in vloerkleden. Hier is wat je kunt doen:

  • Identificeer de gebieden met vouwen en bobbels op het kleed.
  • Plaats boeken, gewichten of zware voorwerpen op de problematische plekken.
  • Laat de gewichten enkele dagen tot een week op het kleed liggen, afhankelijk van de ernst van de vouwen.
  • Het gewicht zal geleidelijk aan de vezels van het kleed trekken, waardoor de vouwen worden verminderd.
  • Controleer regelmatig of de vouwen verminderen en pas indien nodig de positie van de gewichten aan.
  • Na enkele dagen kun je de gewichten verwijderen en het kleed gladstrijken met je handen of een plat voorwerp.

 

Methode 4: Professionele reiniging

Als de bovenstaande methoden niet effectief genoeg zijn of als je niet zeker bent hoe je de vouwen zelf kunt verwijderen, is het raadzaam om een professionele vloerkleedreiniger te raadplegen. Deze experts hebben de kennis, ervaring en apparatuur om op een veilige en effectieve manier vouwen en bobbels uit vloerkleden te verwijderen. Ze kunnen ook andere reinigings- en onderhoudsdiensten aanbieden om het kleed in optimale staat te houden.

Belangrijke tips:

  • Voorkomen is beter dan genezen. Leg vloerkleden altijd op een schone, vlakke en goed ondersteunde ondergrond om vouwen en bobbels te minimaliseren.
  • Regelmatig stofzuigen kan helpen bij het behouden van de vorm en het voorkomen van kleine vouwen.
  • Lees altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant voordat je een reinigingsmethode toepast om schade aan het kleed te voorkomen.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van warmte-gerelateerde methoden, zoals stomen of het strijkijzer, om ervoor te zorgen dat het kleed niet wordt beschadigd.

 

Methode 5: Antislip onderkleed

Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat er kleine bobbels en vouwen in een vloerkleed ontstaan, kun je gebruik maken van een antislip onderkleed. Een antislip onderkleed is aan beide kanten voorzien van een kleine plak laag. Deze plak laag zorgt ervoor dat het vloerkleed als het ware een beetje aan de vloer geplakt blijft. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed stabiel en goed op zijn plek blijft liggen waardoor er geen bobbels en vouwen ontstaan.

Vouwen en bobbels kunnen het uiterlijk en de functionaliteit van een vloerkleed negatief beïnvloeden, maar gelukkig zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken om ze te verwijderen. Of je nu kiest voor stomen, het gebruik van een natte handdoek en strijkijzer, de gewicht methode, een antislip onderkleed of het inschakelen van een professional, het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te werk te gaan om schade aan het kleed te voorkomen. Met de juiste aanpak kun je je vloerkleed weer in perfecte staat herstellen en volop genieten van een vlak en glad oppervlak in je interieur.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het met je vrienden of lees ook onze blog: Wanneer heb je een antislip onderkleed nodig? Is je vloerkleed niet meer te redden? Bij Vloerkledenloods vind je een uitgebreid assortiment vloerkleden in verschillende woonstijlen, zoals retro vloerkleden, bohemian vloerkleden en moderne vloerkleden in verschillende kleuren en maten.

© Beryl van der Mossel


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode