Wollen vloerkleed of synthetisch vloerkleed, de voor- en nadelen

Wollen vloerkleed of synthetisch vloerkleed, de voor- en nadelen

Wollen vloerkleed Vik wit, vintage vloerkleed Keshan groen

Wollen vloerkleden en synthetische vloerkleden zijn erg verschillend van elkaar. Maar wat zijn deze verschillen precies en waar moet je nou opletten bij het aanschaffen van een wollen of juist synthetisch karpet? In deze blog leggen we je precies de voor- en nadelen uit van wollen en synthetische vloerkleden. Lees je mee?

 

De voordelen van wollen vloerkleden

1. Luxe uitstraling en veelzijdigheid

Wol heeft van nature een erg luxe uitstraling en voelt zacht aan. De natuurlijke looks van een wollen karpet  ook bijna in elke woonruimteDe wol vezels hebben een natuurlijke glans, waardoor het kleed er extra mooi uitziet.

Daarnaast is wol te verkrijgen in verschillende kleuren en texturen. Hierdoor zal een wollenvloerkleed in elke woonstijl neergelegd kunnen worden, zowel in klassieke als moderne interieurs.

Wollen vloerkleed Vicenza 28 licht grijs - Eva Interior

 

2. Geluidsabsorptie en vuilafstotend

Van nature heeft een wollen vloerkleed een soort vettig beschermlaagje. Dit maakt wol van nature vuil afstotend en makkelijker schoon te maken, dan sommige synthetische materialen. Het is belangrijk dat als er wat op het tapijt gemorst word, dat dit meteen wordt schoongemaakt. Over het algemeen is wol minder vlek gevoelig dan andere materialen.

Wol staat ook bekend om zijn geluidsabsorptie. Een wollen vloerkleed kan helpen geluidsgolven te verminderen, door geluidstrillingen te absorberen. Hierdoor kan je een wollen vloerkleed goed neerleggen in druk bewoonde plekken, zoals een appartementen complex.

3. Duurzaamheid en isolatie

Wol is van nature een veerkrachtig materiaal, hierdoor is het bestand tegen hoge druk. Door deze veerkrachtigheid behoudt het zijn vorm en is het bestand tegen slijtage, ook in druk bezochte ruimtes. Een wollen vloerkleed zal ook minder snel platgelopen worden dan andere synthetische vloerkleden.

 

De nadelen wollen vloerkleden

1. Prijsverhouding

Over het algemeen zijn wollen vloerkleden vele malen duurder dan synthetische vloerkleden. Dit komt omdat het productieproces van een wollen vloerkleed erg lang is. Ook is het materiaal ''wol'' zelf een stuk duurder als synthetische materialen. Wel kan de kwaliteit van wol erg variëren, waardoor de prijs soms ook per vierkante meter met honderden euro's kan verschillen. Wil je meer weten over het prijsverschil tussen wollen vloerkleden? Lees dan de blog: 'waarom zit er zo'n prijsverschil tussen wollen vloerkleden?'

Aan de linkerkant de Bergamo, kwalitatief goede wol en aan de rechterkant de Cobble Stone, kwalitatief minder goede wol.

 

2. Gevoelig voor vocht

Wol is een natuurlijk product en hiernaast is het materiaal erg gevoelig voor vocht. Wol kan namelijk vocht absorberen en hierdoor kan er schimmel ontstaan. Wollen vloerkleden zijn dus niet geschikt voor vochtige ruimtes en kunnen absoluut niet buiten liggen. Ook raden wij aan om ruimtes zoals de keuken of eettafel te vermijden, aangezien hier vaak met drinken wordt gemorst.

3. Gevoelig voor slijtage

Wol is in vergelijking met andere synthetische materialen gevoelig voor slijtage. Vooral in ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals de woonkamer of de gang, is de kans op slijtagevorming een stuk groter. Wij raden daarom bij wollen vloerkleden ook altijd aan, om gebruik te maken van een antislipmat. Een antislipmat zorgt voor minder wrijving in het kleed, waardoor je minder snel last krijgt van slijtage.

Wollen vloerkleed Bologne naturel met franjes, antislip ondertapijt

 

De voordelen van synthetische vloerkleden

1. betaalbaarheid

Synthetische vloerkleden zijn in vergelijking met vloerkleden van andere materialen vaak erg goedkoop. Dit komt doordat synthetische materialen zoals polypropyleen, acryl en nylon, een stuk goedkoper zijn dan natuurlijke materialen zoals wol en zijde.

Ook worden synthetische vloerkleden altijd machinaal gemaakt, hierdoor is het productieproces erg kort en efficiënt.

Vintage vloerkleed donkergroen - Shirak

 

2. Weerstand tegen vlekken en vocht

Synthetische vloerkleden hebben vaak een hogere weerstand tegen vlekken. Materialen als polyester en polypropyleen staan er bekend om vloeistoffen af te weren. Dit maakt synthetische vloerkleden makkelijk schoon te maken en te onderhouden.

3. Allergievriendelijk en kleurvariatie

Als je allergisch bent voor stof kant een synthetisch vloerkleed erg handig zijn. Synthetische materialen trekken vaak minder stof aan, dan bijvoorbeeld wol. Dit hangt natuurlijk ook af hoe vaak je je vloerkleed onderhoud.

Ook zijn synthetische in alle soorten kleuren en texturen te krijgen. Dit komt omdat deze kleden kunstmatig worden gemaakt. Hierdoor is het makkelijker om een kleed te vinden wat past bij je interieur.

Vintage vloerkleed Khepera groen met franjes - Tier

 

De nadelen van synthetische vloerkleden

1. Milieu en niet-biologisch afbreekbaarheid

Synthetische materialen zijn niet altijd even milieuvriendelijk, dit komt omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Hierdoor dragen synthetische vloerkleden ook bij aan het afvalproblematiek. Ook kan het productie proces, in sommige gevallen schadelijk zijn voor het milieu.

2. Minder warmte isolatie en brandgevoeligheid

Synthetische vloerkleden isoleren over het algemeen een stuk minder als natuurlijke materialen, zoals wol. Dit kan erg nadelig zijn in koude klimaten, waar een warme vloer wel wenselijk is.

Hiernaast zijn synthetische materialen vaak brandgevoeliger, dan natuurlijke vezels. Bij een brand zullen synthetische materialen sneller smelten en kunnen er giftige dampen geproduceerd worden.

3. Uitstraling

Over het algemeen ogen synthetische karpetten vaak minder luxe als kleden van natuurlijke materialen. Ook kan je dit aan het vloerkleed voelen. Synthetische materialen hebben vaak een kunstmatige uitstraling, hierdoor ziet het er soms wat goedkoper uit.

Vintage vloerkleed Keshan geel

 

Wat is nou uiteindelijk beter?

Als je een vloerkleed gaat kopen en je de keuze moet gaan maken uit wol of een synthetisch materiaal, is het natuurlijk erg belangrijk om de voor en nadelen te vergelijken. De keuze zal vooral persoonlijk zijn. Een wollen vloerkleed zal kwa prijs een stuk duurder zijn als een synthetisch vloerkleed, maar een wollen vloerkleed zal ook langer meegaan. Een synthetisch vloerkleed is dan weer goedkoper en zal sneller aan vervanging toe zijn.

Vond je dit artikel nuttig lees dan ook eens: hoe onderhoud je een wollen vloerkleed: 10 tips. Of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie.

© Sven Westerhuis

 


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode