Geluiddempend vloerkleed

Geluiddempend vloerkleed

Wollen vloerkleed Bergamo 28 - Eva Interior

Een vloerkleed in je woonruimte neerleggen kan zorgen voor veel verandering. Zo moet je kijken welke aspecten jij belangrijk vindt bij het uitkiezen van een tapijt. Een van die aspecten is of een vloerkleed geluiddempend is of niet. In deze blog ga ik je uitleggen welke voordelen een geluidsreducerend vloerkleed heeft en welke tapijten nou het beste geluid dempen.

 

Wat zijn de voordelen van een geluiddempend vloerkleed?

Een geluiddempend vloerkleed heeft vele voordelen. Hieronder benoem ik de vijf belangrijkste aspecten van een geluiddempend tapijt.

 

1.      Geluidsabsorptie

Geluiddempende vloerkleden absorberen geluidsgolven, hierdoor worden veel geluiden in de ruimte flink verminderd. Voornamelijk zul je geen last meer hebben van nagalmen. Hierdoor ontstaat er ook een betere akoestiek. Door het absorberen van deze geluidsgolven creëer je een betere leefomgeving, omdat je de storende geluiden zoals echo’s minimaliseert.

2.      Geluidsisolatie

Een geluiddempend vloerkleed zorgt voor minder geluidsoverdracht tussen verschillende kamers en ruimtes. Dit kan erg handig zijn voor druk bezochte ruimtes of in appartementen en flatgebouwen. Het neerleggen van een akoestisch tapijt helpt tegen geluidsoverlast. Volgens onderzoek van het CBS heeft 31,2% van de ondervraagden weleens last van geluidsoverlast van de buren. Met een geluidsreducerend vloerkleed doe je dus ook je onderburen een plezier. 

3.      Decoratieve opties

Geluiddempende tapijten zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Naast de functie van geluidsabsorptie hebben geluiddempende vloerkleden ook een decoratieve functie. Wij hebben geluiddempende vloerkleden in heel veel verschillende modellen, kleuren en patronen. Welke modellen nou het beste geluid absorberen vertel ik later in deze blog.

4.      Energiebesparing

Naast het dempen van geluid zorgt een akoestisch tapijt ook nog voor energiebesparing. Een geluidsreducerend vloerkleed functioneert ook als extra isolatielaag. Warmte wordt beter vast gehouden en hierdoor wordt de energie een stuk efficiënter gebruikt.

5.      Geluiddemping bij contactgeluiden

Geluiddempende vloerkleden zorgen ervoor dat contactgeluiden zwaar worden verminderd. Contactgeluiden zoals voetstappen en het schuiven van meubels, zullen niet meer te horen zijn voor bijvoorbeeld naast gelegen buren. Een geluiddempend tapijt draagt hiermee ook bij aan de privacy.

 

Welk materiaal vloerkleed dempt het beste geluid?

Het materiaal van het vloerkleed heeft veel invloed op hoe goed een vloerkleed geluiddempend is. Ook de dikte van het vloerkleed is erg bepalend met betrekking tot geluid.

 

Wol

Als eerste hebben we de wollen vloerkleden. Wol is een natuurlijk materiaal en voor veel mensen een populaire keuze. Vanwege zijn natuurlijke dichtheid en vezelstructuur is wol erg geluiddempend. Wol heeft de eigenschap om geluidsgolven te verminderen en te absorberen. Aangezien wol een vrij dik materiaal is helpt dit ook nog is extra mee met de demping van geluid. Wollen vloerkleden die goed geluid dempen zijn onder andere: De Vik, De Indra en De Bergamo

Wollen vloerkleed Vik Licht grijs

 

Katoen

Als tweede hebben we katoen. Katoenen vloerkleden zijn over het algemeen redelijk geluiddempend. Dit komt door de vezelstructuur. Katoen is wel een stuk minder geluiddempend dan bijvoorbeeld een wol. Katoen voelt vaak erg zacht aan en is comfortabel, hierdoor is het een goede keuze voor ruimtes waar een geluiddempend tapijt nodig is. Katoenen vloerkleden die goed geluid dempen zijn onder andere: De Lara, De Ciro en De Hatice.

Vloerkleed gerycycled materiaal Ciro naturel/gemeleerd

 

Jute

Als derde hebben we Jute. Jute vloerkleden zijn erg populair door hun natuurlijke uitstraling. Jute tapijten worden gemaakt van natuurlijke plantaardige vezels. Echter hebben jute vloerkleden beperkte geluiddempende eigenschappen. Wel is het een milieuvriendelijk materiaal en kan het zorgen voor een rustige uitstraling in een ruimte. Populaire jute vloerkleden zijn onder andere: De Jute Naturel, De Mobi en De Ibiza.

Rond Jute vloerkleed Ibiza met franje

 

Polypropyleen

Als vierde hebben we Polypropyleen. Vloerkleden van het materiaal polypropyleen zijn net als jute minder geschikt voor geluidsdemping. Dit komt omdat een polypropyleen tapijt een minder dichte vezelstructuur heeft. Vloerkleden die van polypropyleen zijn gemaakt zijn voornamelijk buitenkleden, vintage vloerkleden en hoogpolige vloerkleden. Populaire polypropyleen vloerkleden zijn onder andere: De Nea, De Keshan en De Aila.

Vintage vloerkleed Keshan groen

 

Hoe zorg ik nou voor de beste geluidsdemping?

Voor de beste geluidsdemping in je woonruimte kan je dus het beste voor een wollen vloerkleed kiezen. Hoe dikker het vloerkleed is hoe beter het geluid gedempt word. Naast materiaal en dikte is de ondervloer ook erg belangrijk. Zo zorgt een kurkvloer voor de beste geluidsdemping.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste vloerkleed of wil je vrijblijvend worden geadviseerd? Neem dan contact met ons op.

© Sven Westerhuis

 


Related Products

© 2020 VloerkledenloodsDesigned by Studio Chris 10Developed by AndCode